Retek


Retek eredete

A retek neve a latin gyökér szóból származik. A káposztafélék családjába tartozik. Megszokott borsos, csípős ízű és ropogós szerkezetű. A retek eredetileg Kínából származik, Innen terjedt el az ókori Egyiptomban és Görögországban. Ma már az egész világon eszik és termesztik.

Felépítése

A retket a talaj alatt növekvő gyökeréért termesztik, mely gömb vagy henger alakú lehet. Sokféle színben előfordul, fehértől a sötét rózsaszínig. Gyorsan érik, magvetéstől a betakarításig mintegy 25 nap telik el és kora tavasztól nyár végéig vethető.

Hogyan termesszen retket?

A retek kis helyigényű, talajban vagy nagyobb edényben is termeszthető. A nedvességet megőrző, termékeny talajt kedveli. A nyári forróságban pedig félárnyékot szereti.

A retekmagot körülbelül 1 cm mély, beöntözött lyukba kell elvetni. Ha szükséges, a palántákat 3 cm-re ültetik egymástól, hogy a gyökereknek legyen helye a növekedéshez. Gyakran öntözze, mert száraz körülmények között fás és kellemetlen ízű lesz a gyökere.

Amikor a gyökerek elérték a megfelelő méretet ki kell szedni őket. A meztelen csigák kártételt okozhatnak, ha szükséges óvintézkedéseket kell tenni. Megmosva a hűtőben több napig tárolható egy műanyag zacskóban. Ha lehetséges frissen fogyassza el.

Ön tudta? Érdekes tények a retek felhasználásáról

Egyiptomban a Nagy Piramist építő rabszolgáknak nem pénzérmével fizettek, hanem retket, hagymát és fokhagymát adtak.

Az olajfák Egyiptomba kerülése előtt a retek magjában lévő olaj nagy jelentőséggel bírt.

Az ókori Görögországban a retket annyira tisztelték, hogy arannyal borították be és az istenüknek Apollónak ajánlották, így tették a retket örökéletűvé.

Ajánlott termékek