Szilva


Szilvafa eredete

A szilvafajták különböző fajtái visszakövethetőek mind Ázsiában, mind Európában.

Hogyan ültessen szilvafát?

A szilva lehet örökzöld vagy lombhullató és hidegtűrő gyömölcsfa. Tökéletes egy kezdő kertésznek, könnyen nőnek, kevésbé kitettek a gyakoribb növénybetegségeknek.

A legéletképesebb fát ősztől március végéig kell elültetni, egy közepesen mély talajba. A talajnak mészkőtől mentesnek kell lennie és jó vízháztartásúnak. Az agyagos talaj a megfelelő számára.

A szilva kedveli a mérsékelt klímát és a napos kitettséget, mely segíti, hogy édessé érjen. A sok nedvesség és a monília problémát okozhat. Nem megfelelő neki a hideg tél és a késői fagy.

Öntözés szükséges, mihelyt a virágok megjelennek. Kedveli a rendszeres öntözést, de vigyázni kell nehogy túlöntözzük, ami egy gyengébb gyümölcshozatalhoz vagy gyümölcshasadáshoz vezethet. 

A metszés a gazdag terméshez nélkülözhetetlen. Az évi rendszeres metszés nagyon befolyásolja a termést. Az idős ágakat eltávolítva a szilvafa a maximális mennyiségű termést fogja hozni.

Amikor a szilva beérik

A szilvafák rendszerint tavasszal virágoznak. Az európai fajták nyári hónapokban hoznak termést és késő júliustól szeptemberig érnek be. A japán fajtáknak hosszabb érési idejük van, általában június közepétől késő októberig.

A fák középméretűek az 5-10 m-es magasságot érnek el, sötétszürke törzsük és ágaik vannak. Sok fajtájuk önbeporzó, a virágok jellemzően 5 fehér sziromlevéllel és fogazott levelekkel rendelkeznek.

A termés színe a zöldtől a sárgáig, a pirostól a bíborig tart, mérete és alakja változatos, fajtától függően.

Szilvafák szaporítása

Magról ültetve könnyebb nevelni, mint más módszerekkel, de gyakran hoznak rosszabb minőségű gyümölcsöt termőre fordulás után.

A szaporítás leggyakoribb formája az oltás. Egy erős gyökértörzset kereszteznek egy gazdag gyümölcsággal, mely segít, hogy jó terméshozamot hozzon. A szilvafát gyakran oltják mirabolán oltványra (mirabolán pl. Prunus cerasifera=cseresznyeszilva, Pyhllanthus emblica=egres).

Ön tudta? Érdekes tények a szilváról

A szilva tele van hasznos összetevőkkel, mint A-; B-; és C-vitamin, vas, kálcium, foszfor, magnézium, kálium, nátrium és mangán. Ezek természetes energiaforrások, stimulánsok, vízhajtó, méregtelenítő és a máj nyálkahártyájának kedvező.

Megfőzve rendszerint lekvárt, dzsemet, szószokat készítenek belőle, de sok sütemény alkotója is a gazdag erőteljes illata és édes íze miatt.

Ajánlott termékek