Paprika


Paprika eredete

Az Amerikában őshonos paprika a 16. században került először Európába, amikor a spanyol hódítók nagy szállítmányokat importáltak az első gyarmatosított területről. 1530 körül Bernardino de Sahagun történész számolt be arról, hogy az aztékok már több tucat fajta paprikát termesztettek, amikor a spanyol kikötöttek Mexikóban.

Kezdetben több fajtát is behoztak Európába, amely végül oda vezetett, hogy ma is minden konyhában előforduló zöldségnövény lett.

Hogyan termesszen paprikát?

Paprika jól termeszthető a meleg, mérsékelt éghajlaton, ahol a növekedéséhez az optimális hőmérséklet 20 - 23°C megvan. A növény fagy hatására könnyen hervad, a hideg hőmérséklet a növekedését lassítja.

A magvetést üvegházban vagy egy védett, meleg környezetben végzik. Vetőmagokat közvetlenül a talajba vetni nem ajánlott. A vetőmagot cserépbe vagy tálcára szórják, biztosítva hogy azok a meleg környezetben 20°C felett csírázhatnak és ezt a hőmérsékletet tovább fenntarthassák, ha szükséges.
A paprika vetőmagot február és április között vetik, mintegy 8 héttel az utolsó fagyok előtt. 2 - 3 g vetőmag tesznek négyzetméterenként 2-3 mm mélységbe. Amikor a palánták négy vagy több levelesek, a palántákat át kell ültetni tőzeggel töltött edényekbe, így még legalább 2 hónapig tarthatják őket ebben.

Kertészetekben is kapható a paprika palánta, ezeket április és május folyamán ültethetik ki a szabadba, amikor a hőmérséklet 15°C fölé emelkedett. A palánták tőtávolsága 30 – 50 cm közötti,a sorok távolsága egymástól 50 – 70 cm legyen.
A paprika talaja közepes szerkezetű, jó vízelvezetésű, enyhén savas PH –jú legyen, melyet könnyen felmelegít a nap.
Trágyázás elengedhetetlen része a paprikatermesztésnek.

Paprika szedése

A paprika évelő, de a hideg időjárás és a fagyérzékenység miatt leggyakrabban évente termesztett növény. A teljes magassága általában 30 cm és 1 m között van.
A termés kezdetben zöld színű, majd különböző árnyalatúvá - sárgává, narancssárgává és pirossá válik, ahogy érik. Fajtánként változhat a szín és a forma is.
A paprikát akkor takarítjuk be, amikor eléri a kívánt színt és méretet. A betakarítás júliusban kezdődhet. Ha paprikát teljes érés előtt szedjük le a növény több termést hoz, viszont ha tovább hagyjuk rajta, az édesebbé és ízletesebbé válik.

Ön tudta? Érdekes tények a paprikáról 

Paprikának alacsony kalória értéke mellett magas B-vitamin és a C-tartalma van, így tökéletes saláta-alapanyag és a diétákba könnyen beilleszthető zöldség. A chili paprika serkenti a gyomor működését és az emésztést, de gyomorfekélyben szenvedőknek és a gyermekeknek nem javasolt a fogyasztása.

A paprikát számos kultúrában megtalálhatjuk szerte a világon. Fogyasztható nyersen, használják salátákhoz és szószokhoz- gyakran sütik vagy töltik.

Ajánlott termékek