Hagyma


Hagyma eredete

Közép- és Nyugat-Ázsiában honos. A hagymát élelmiszerként már több ezer éve, a bronzkor előtt fogyasztották, bár a művelését csak sokkal később kezdték el. Erre több bronzkor bizonyíték is van.

Hogyan termessze a hagymát?

A hagyma szereti a meleg, mérsékelt éghajlatot. Termesztéséhez az optimális hőmérséklet 15 - 23°C. Szívós növény, amely képes alkalmazkodni a hideg körülményekhez is.

Az ültetésének ideje és helye attól is függ, hogy a hagymát friss fogyasztásra vagy más célra használják fel. A tapasztalatlan kertészeknek nem ajánlják, hogy a növényt magról termesszék. Sokkal gyakoribb és könnyebb a hagymát dughagymából nevelni. Dughagyma tulajdonképpen magról nevelt hagymakezdemény. Ezeket a február és március között 0,5 - 1cm mélységben a szabadba kell ültetni.

Palántát akkor kell átültetni, amikor a leveleinek száma eléri 4-5 levelet. A talaj legyen nagyon könnyű, laza és a pangó víztől mentes. Inkább enyhén savas pH-jú talajt kedveli, tápanyagra nagyon igényes, különösen a kálium és a foszfor igénye nagy. Termesztése során kerülni kell a szervestrágya használatát, mert a hagyma rothadását okozzhatja.
A hagymát rendszeresen és mértékkel öntözze, mert a növény érzékeny a száraz vagy túlöntözött talajra.

Amikor a hagyma szedésre készen áll

A hagyományos hagyma három színű lehet: sárga, piros és fehér. A virágzata ernyővirágzat. A növény földben fejlődő részét vékony, rézvörös buroklevél védi. Alatta helyezkednek el a szorosan egymásra boruló, fehér, húsos hagymalevelek. Bennük sok tápanyag raktározódik.

Hagymát nyártól kora őszig kell betakarítani, miután a lombozat leszáradt.
Szabadföldi betakarítás után a hagymát száraz, napos helyre teszik és 10-15 napig melegen tartják. Végül felakasztják őket 3- 4 ° C-on, száraz helyre.

Ön tudta? Érdekes tények a hagymáról

Az évszázadok során mindig is nagy volt a kereslet a hagyma iránt, nemcsak táplálékként, hanem a vélt gyógyászati ​​hatása miatt. Tele van A, B1- , B2 -és C vitaminnal, ill. ásványi anyagokkal. A fertőzések ellen kiváló, elősegíti a vese működését. Különböző kultúrákban pedig méhcsípésre és torokfájásra alkalmazzák. A hagymát főzés nélkül nyersen is fogyasztják. Lehet sülve, sütve, főzve, karamellizálva, grillezve is enni. Szárítás után porrá őrlik és ezt a port a konyhákban fűszerezésre használják.

Ajánlott termékek