Uborka


Uborka eredete

Az uborka Indiából, Közel-Keletről származik.
A nevét az egyik legkorábban feljegyzett irodalmi műben, a Gilgames-eposzban is említik. Gilgames-eposz a mezopotámiai mitológia egyik műve, mely körülbelül Krisztus előtt 2500 évvel íródott. Európa egyes részein több mint 3000 évvel később kezdték el csak termeszteni.

Felépítése

Az uborka a tökfélék családjába tartozik. Kis, sárga, papírszerű virágai vannak, mielőtt henger alakú zöld termésé érik.
A termése változó vastagságú és méretű lehet, a hossza elérheti a 60 cm-t.
Az uborka szereti a meleg éghajlatot. A hűvösebb és mérsékelt éghajlaton javasolt üvegházban termeszteni. Manapság azonban kiváló, új fajtákat nemesítettek, melyek hűvösebb körülmények között is jól érzik magukat a szabadföldön. Ezek a fajták még kellemetlen nyári időszakban is beérnek és zamatosak lesznek.

Hogyan termessze az uborkát?

Az uborka, ha nedves talajba vetik és a fejlődése során a kellő meleget biztosítják számára, hálás növény lesz. Magvetés előtt elő kell készíteni a talaját és jól meg kell trágyázni. Uborkamagot tél végén vagy kora tavasszal vetnek. Tavasszal vagy nyár elején fiatal növényeket lehet vásárolni, melyet csak ki kell ültetni a szabadba vagy a cserépbe.
Ha a vetőmagot üvegházba vetik az állandó hőmérséklet 21°C legyen. A tél végén vagy kora tavasszal fűtött üvegházba, tavasz közepétől tavasz végéig fűtetlen üvegházban vethető.
Komposzttal töltött edényekben is termeszthetik az uborkát, melyet folyamatosan nedvesen kell tartani. Amikor az első levelek megjelennek egy 13cm-es cserépbe ültetik át.
A szabadföldi fajtáknál késő tavasszal három magot vetnek egy edénybe. A palántákat ezután kiválogatják, és a legerősebbet hagyják meg. Amikor az uborka megnőtt a cserépben és megerősödöt, kiültetik. A kúszó szára erős és gyorsan növekszik, ezért megfelelő támogatást kell biztosítani számára. Ez lehet akár erős rács, bot vagy sátor. A kúszó szárát a támrendszerhez kell kötözni. Mindig ellenőrizni kell, hogy a talaj nedves legyen. Amikor az első termések megjelennek, magas kálium tartalmú folyékony műtrágyával trágyázzák meg.
Az uborka termése akkor kész a szedésre, amikor a termés már nem nő. Fontos, hogy mindig leszedjék a termést, mert a kúszó száron folyamatosan újabb és újabb uborka érik be.
Az üvegházban a vörös takácsatka és a molytetű károsíthatja az uborkát.

Ön tudta? Érdekes tények az uborkáról

Uborkának több mint 90 %-a víz. Bár a kertben termesztett fajták változatlanul ízesebbek, roppanósabbak és kevésbé vizesek, mint az üzletekben árult társaik.
Pliniusz, a római természettudós és író írta le, hogy a rómaiak hogyan termesztették az uborkát. Ágyásokat fedtek le, hogy előbb leszedhessék a termését. Leírása szerint a római Tiberius császárnak az étkezőasztaláról sosem hiányozhatott az uborka.

Ajánlott termékek