A rózsa hasznosítása


Rózsát sok kertész a mutatós, illatos virágai miatt választja, azonban a növény sokoldalú felhasználása a díszítő tulajdonságain túlmutat. Termesztik mind a terméseit, mind a virágait parfümök és kozmetikai szerek, cukrászat és széles körben használt gyógynövény alapanyagaként.

Gyógyászati ​​tulajdonságai

Mind a görögök, mind a rómaiak több rózsafajt is használtak gyógyászati ​​célra. Ősidők óta, ismerték már a növény gyógyászati tulajdonságait. Kr.u.75-ben Plinius azt állította, hogy 32 féle betegség is gyógyítható Rosa Gallica és Rosa Damascene rózsákból készített készítményekkel. A nyolcadik század óta a sima vadrózsát használják a kínai orvoslásban.

A válogatott rózsa fajták, mint Rosa Rugosa, Rosa Canina és Rosa Moyes csipkebogyója rendkívül gazdag C-vitaminban. Minden 100g bogyó 300-7000mg C vitamin tartalmaz, ami ugyanannyi narancsban csak 50 mg. Az ókorban skorbut gyógyítására használták.  Termései többféle tulajdonsággal is rendelkeznek, már megfázás, influenza és a gyomor problémák kezelésére is használják. Még a rügyek és a levelei is használhatóak, mint enyhe hashajtó. A rózsa magjából kivont olaj megkönnyíti a sejtek regenerációját, égési sérülések, hegek és ráncok kezelésére alkalmazzák.  A rózsa a bakteriális és vírusos fertőzések elleni küzdelemben is hatékony szer, húgyúti fertőzések és krónikus hasmenés kezelésére is alkalmazható.
 
A rózsa kivonat

Damaszkuszi rózsa, Rosa Canina és Rosa Gallica fajokat a rózsa esszenciáért termesztik, ami a kozmetikai ipar fontos összetevője. Ez béta-damascenone tartalmaz, amelynek jellegzetes az illata.  Kereskedelmi mennyiségű rózsa eszencia termelő országok Bulgária, Tunézia, Törökország, Egyiptom és India. A rózsa virágokat teljes éréskor szedik le és dupla desztillációs technikával dolgozzák fel. Az esszencia kinyerése igen költséges művelet. Körülbelül 10.000 erős illatú rózsa kel nagyon kis mennyiségű esszencia készítéséhez. Jelenleg szinte minden női parfüm tartalmaz rózsa esszenciát.

A rózsa víz

A lepárlás másik terméke a rózsavíz, amely a rózsa eszencia hígított változata, kellemes illatú. Ezt alkalmazzák a kozmetikai iparban, mely segít megelőzni a ráncokat. Ezt akár otthon is könnyen elkészítheti.

Szirmok és termések

A rózsaszirmot cukrozottan, kandírozva vagy illatos szirupban teheti tartóssá. Csipkebogyóból gyakran készítenek lekvárt és teát, mely gazdag C-vitamin tartalmának köszönhetően megfázásra tökéletes.

A vágott rózsa megőrzése

Az otthonokban a gyönyörű vágott virágcsokrok hagyományos alkotója a rózsa. Néhány egyszerű szabály betartása biztosítja, hogy tartósabb legyen a csokor. Helyezze a vágott virágokat a lehető leghamarabb friss vízbe. Mielőtt a vízbe helyezi őket, a szár alapját ferdén vágja le, hogy a szövetek frissek legyenek és a vízfelvétel ne legyen gátolt. Távolítsa el az alsó leveleket és a hajtásokat, amelyek a vízben elrothadnak. A vázában lévő víz ne legyen több 10 cm-nél. Nem kell a vizet naponta cserélni, csak feltölteni, ami elpárologott. ha rendelkezésére áll, rakhat a vízbe virágtartósítót.