Saláta szezon


Salátástál akár egész nyáron.

Egy zacskó vetőmag áráért tavasztól őszig tobzódhat a friss levelekben. Összehasonlítva a csomagolt, egy étkezésre elegendő salátakeverékkel, a fejessaláta termesztése kifejezetten pénztárca kímélő.

A fejessaláta legnagyobb ellensége a nyári hőség, aminek következtében a növények túl korán felmagzanak. A felmagzással egyidőben a levelekben keserűanyag termelődése kezdődik. A hőség ellen a megszokott módszerekkel, ill. melegtűrő fajták ültetésével védekezni kell.

A saláta helye

Kora tavasszal ideális a kifejezetten napos hely. Különösen melegebb éghajlati viszonyok között olyan helyre ültessük a salátát, ami délután árnyékba borul. Szintén jó megoldás az, ha konténerbe vetjük a salátát. A széles, alacsony, tál-formájú edények megfelelőek a sekély gyökérzetű saláta számára. Helyezzük a konténereket olyan helyre, ahol délután árnyék van, hogy lassítsuk a felmagzást.

Talaj és trágyázás

A saláta kedveli a tápanyagban gazdag, állandóan nedves, de jó vízelvezetésű talajt. Keverjünk komposztot a saláta földjéhez ültetés előtt. Tegyünk rá még egy réteget, amikor a palántának már négy levele van. Töltsük meg a konténert zsákos földkeverék, komposzt és felső talajréteg egyforma arányú keverékével.  A 10 cm-es levélnagyság megjelenését követően, kéthetente locsoljuk a salátát vízben oldódó műtrágyával.

Vetés

A csírázáshoz a salátának fényre van szüksége.  A magokra csak kevés földet szórjunk. A vetés legyen sűrű, majd amikor a növények elérik az 5-10 cm-es magasságot, egyeljük ki az ágyást. Vethetjük azonban a magokat a végleges helyigényüknek megfelelően is.

A folyamatos salátaellátás érdekében érdemes a magokat 10-14 napos időközönként, szakaszosan vetni. A magok a hűvösebb időben csíráznak a leggyorsabban. Ha nyár derekán akarunk salátamagot vetni, vigyük be a keltető tálcát hűvös helyiségbe, és csak 4-5 leveles korukban vigyük ki a szabadba a palántákat.

Betakarítás

Már a kiegyelésnél kiszedett levelek is fogyaszthatók. A kifejlett növénynél először a külső leveleket szedjük. Esetleg húzzuk ki az egész növényt gyökerestől, vagy vágjuk le éles késsel. Ha azt akarjuk, hogy a levágás után újra kihajtson a salátánk, a föld felett 1,5-2 cm magasságban vágjuk le a növényt, majd juttassunk ki műtrágyát. Ilyen módon egy növényből 3-4-szer szüretelhetünk, mielőtt az elhal. 

 Ötletek a bőséges salátaterméshez 

  • • Salátakeverékek magjainál rázzuk össze a zacskót vetés előtt.

    •Ha nyár derekán akarunk friss salátát fogyasztani, vessünk melegtűrő római saláta (kötözősaláta) vagy levélsaláta fajtákat.

    •Az öntözést a reggeli órákban végezzük.

    •A talajtakarás hűti a földet és nedvesen tartja a gyökereket. Használjunk fűnyiradékot,  komposztot és fenyőforgácsot, amely távol tartja a salátát kedvelő csigafajtákat.

    •A többször szedhető fajtáknál jó szolgálatot tesz a kisméretű olló, vagy hosszú, vékonypengéjű kés, amelyek nagy vetéssűrűségű ágyásokban is jól használhatók.

    •A többször szedhető fajták általában a levélsaláta fajtákhoz tartoznak. Kérjen tanácsot a közelükben működő kertészetekben.

    •Folyamatos termesztés esetén egy 1 méter hosszú ágyássor tavasztól őszig fedezi egy felnőtt ember salátaszükségletét.