Zöldségtermesztés üvegházban


Az üvegházi zöldség- és gyümölcstermesztésnél hosszabb ideig hasznosítható a nyári meleg és a fény, így a növényeknek több idejük van a telt ízek kiteljesedésére.

Az üvegházban magról palántákat is hajtathatunk. Szabályozott környezetben csalogathatjuk őket életre, és a külső, változékony időjárástól védve, biztonságban nevelhetjük őket.

Az üvegház igen sok élelmiszernek tökéletes környezetet biztosít, különösen, ha hűvösebb éghajlatú, északi országrészben akarjuk termeszteni azokat. A következőkben összegyűjtöttünk egy sor élelmiszert, amely  üvegházban jól termeszthető:

Padlizsán

Dekoratív, lila virágaival és fényes, barnás-lila termésével a padlizsán szemrevaló üvegházi zöldségféle. Vannak kicsi, kerek, vékony és hosszúkás termésű változatai is. A padlizsánmagot kb. 20oC-os hőmérsékleten, tavasszal vetik. A palántákat azután kisméretű cserépbe ültetik, hogy ott tovább növekedhessenek, mielőtt egyesével a végleges helyükre kerülnének. A termés nyár végétől kora őszig szedhető.

Bazsalikom

Miután fényre, melegre és védett helyre van szüksége a virágzáshoz, a bazsalokom a legcélszerűbb üvegházban nevelni. A bokros bazsalikom könnyen beszerezhető. A bordó levelű, a nagylevelű genovai, az aprólevelű görög bazsalikomfajták mind igen aromásak, gazdag ízanyaggal rendelkeznek, és látványnak sem utolsók. Minden fajtának ugyanolyan feltételekre van szüksége: a komposztnak jó vízelvezetéssel kell bírnia, illetve reggelente locsolni kell őket. A növény bokrosodása érdekében mindig a levélszár végéről szedjünk levelet.

Paprika

Mind az étkezési, mind a fűszerpaprika fajták jól termeszthetők üvegházban. A magot 20oC-on, tavasszal vetik. A palántákat kis cserépben nevelik, mielőtt végleges helyükre ládába. A termés nyár végétől kora őszig szedhető.

Uborka

A közelmúltig az uborka termesztése leginkább üvegházban történt, de amióta az ellenállóbb hibridek megjelentek, a szabadföldi termesztés is sikeres lehet. A tradicionális, hosszú fajtákat azonban könnyebb az üvegház védelmében nevelni. Ilyenkor már korábban, a nyár közepétől szedhető a termés.  A magokat 20oC-on vetjük, majd - növekedése alatt – a palánta számára minimum 15oC-os hőmérsékletet kell biztosítanunk. Azután zsákba vagy üvegházi ágyásba ültetjük. Az indáknak támasztékra van szükségük: ez lehet hosszabb karó, vagy a mennyezetről lelógatott, összetekert huzal.

Zöldfűszerek

A zöldfűszerek télen vagy nem fejlődnek, vagy teljesen el is halnak. Ha azonban néhány zöldfűszer növény tövét kiássuk, cserépbe tesszük, biztosítjuk a számukra az egyenletes környezetet, sok fényt, meleget és vizet, újból életre kelnek, és növekedni kezdenek. A kevésbé ellenálló növények jól termeszthetők üvegházban is, mint pl. a citromfű, amely a thai konyha kedvelt fűszere.

Dinnye

A dinnye termesztése nem egyszerű dolog, de a gyümölcs bőséges kárpótlást jelent. Hacsak az éghajlat nem tartósan meleg és nem változékony, az üvegház az egyetlen hely a kertünkben, amely garantálja a növekedést, mivel már magának a palántának is 21oC-os talajhőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy szépen fejlődjön. Ezek a növények igénylik a támasztékot. A növényenként egy-egy karóval megtámasztva, egymástól 30 cm-es távolságban, vízszintes huzalhoz rögzítve érdemes termeszteni. A virágokat kézzel, festőecset segítségével kell beporozni. A dinnyének sok vízre, hetente híg trágyázásra és erős hálókra van szüksége, a nehéz gyümölcsök alátámasztására.

Saláták

A fejes saláták, rukkola és egyéb leveles saláták üvegházban korábban vethetők, mint szabadföldbe, ezért már tavasszal szedhetők. Habár a nyári forróság nem kedvez a leveles salátáknak, a hűvösebb őszi időjárás lehetővé teszi a sikeres termesztést.   

Jól tesszük, ha leveles salátát a korábban paradicsom vagy uborka nevelésére használt zsákokba vetjük, mert annak kimerült termőképessége kiválóan megfelel a salátapalánták igényeinek. A legjobb eredmény érdekében érdemes olyan salátafajtákat választani, amelyeket késő nyári vetésre és téli szedésre ajánlanak.

Szamóca

Az üvegházban a földiper nincs kitéve az éti- és meztelencsigák kártéteményének, illetve a nedves talajon nem indul rothadásnak. Több termést is hoz, sőt valószínűbb, hogy a gyümölcs ízesebb lesz, habár minden évben új növényeket kell ültetnünk. A konténeres növényeket a tél végén, vagy kora tavasszal helyezzük el az üvegházban. A virágokat – megjelenésük után – ecset segítségével, kézzel kell beporozni. Ezután az epertöveket hetente kell híg trágyával öntözni addig, amíg a gyümölcs pirosodni nem kezd. Az epret akkor kell szedni, amikor egyforma piros színűvé válik.

Paradicsom

A frissen szedett, bőségesen termő, édes, ízletes paradicsom az üvegházi kertészkedés egyik legnagyobb öröme. Mind a futó-, mind a bokros fajták termeszthetők. A legjobb, ha több fajtával is próbálkozunk, a koktélparadicsomtól a fürtös paradicsomig. Termeszthetünk paradicsomot konténerben vagy ágyásszegélyeken, csak arra ügyeljünk, hogy a komposzt vagy a talaj ne száradjon ki. Az oldalhajtásokat rendszeresen le kell csípni, a fő hajtást pedig meg kell támasztani függőleges huzallal vagy karóval. A hetente történő híg trágyázástól a termés erőteljesebben fejlődik.