Zöldfűszerek ládában


A friss zöldfűszerek a legegyszerűbb ételt is különlegessé varázsolják.

Egy pár szál kakukkfű a grillezett halon vagy csirkén, kis oregano a nyári salátában, zöld bazsalikom a tésztafélén: a zöldfűszerek feldobják ételeinket. Nem is kell hozzá nagy terület, hogy termesszük őket. A legtöbb zöldfűszer kiválóan érzi magát cserépben is. Íme a recept, hogy hogyan készíthetünk szép, buja fűszerkertet egy nagyobb cserépben, vagy akár egy félbevágott boroshordóban.

Először is győződjön meg arról, hogy a hordón vannak-e vízelvezető nyílások. Ha nincsenek, fúrjon a hordó fenekébe 10-15 db 1,5 cm-es lyukat. Utána töltse meg a hordót jó minőségű virágfölddel.

Nedvesítse meg a földet, és nekiláthat az ültetésnek. A hordó falához közel eső részre ültessen terülő növényeket, pl. citromillatú vagy fehér-tarka kakukkfüvet, kerti zsályát vagy törpe oreganot (szurokfüvet). Növekedéskor ezek a növények lekúsznak a hordó oldalán. A terülő növények mellé közvetlenül jöhet a petrezselyem vagy bazsalikom (a nagyobb színhatás kedvéért próbálja ki a bordó levelű bazsalikomot). A hordó közepébe kerülhet törpe kapor vagy édeskömény. Ha marad még hely, szépen mutat középen egy pár tő színes, alacsony növésű büdöske.

Ezek a növények napos helyen érzik magukat jól, természetesen rendszeresen locsolni kell őket, különösen a nagy melegben. Egy hónapon belül a hordó mutatós, karnyújtásnyira lévő fűszerkertté válik, telis-tele finom, friss ízekkel.