Tíz lépés a termő zöldségeskerthez


Csodálatos érzés, amikor végigsétál az ember a  saját kertjén, és összeszedi az aznapi étkezéshez szükséges paradicsomot, babot, uborkát és egyebeket. Ennél már csak az felemelőbb, ha tudjuk, hogy a legfrissebb, legízletesebb és legtáplálóbb termék kerül az asztalára, amit a természet produkálni képes. 

A zöldségtermesztés nem tér el sokban a kertészkedés többi ágától, habár a hibáknak komolyabb következményei lehetnek. A sikeres zöldségkertészet a következetességről szól: meg kell teremteni és a megfelelő módon fent kell tartani a növények életfeltételeit a teljes vegetációs időszak alatt. Hacsak egy kis időre is kiszárad a növényünk vagy elfelejtjük táplálni, komoly veszteségünk keletkezhet betakarításkor.

Kövesse az alábbi 10 lépést, és Ön is élvezheti a veteményeskert megannyi adományát:

 

1. A hely adottságainak megfelelő fajta kiválasztása

Minden fajtának más és más a környezetigénye. Érdeklődjön a kertészetekben vagy faiskolákban, hogy melyek Ön környezetének legmegfelelőbb fajták.  Vannak olyanok, amelyek egy adott területen előforduló betegségeknek jobban ellenállnak, vagy az ottani  mikro-éghajlati viszonyok mellett nagyobb termést hoznak.

2. A vetési idő körültekintő megválasztása

A vetőmagok csomagolásán feltüntetik a vetés optimális  idejét. Ennek pontos betartása a bőséges termés záloga. A nyár folyamán akár több időszak is alkalmas a vetésre, így hosszabb lehet a betakarítás időszaka is. A vetési idők meghatározásánál is komoly segítséget nyújthatnak a kertészetek, faiskolák.  

3. A talaj megfelelő előkészítése

Használjon bőségesen szerves anyagokat, mint pl. a komposzt. A természetes trágya, amely már tartalmaz nitrogént, helyettesíthető komplex műtrágyával is.

4. A gondos ültetés

A magoknak a zacskón feltüntetett mélységbe és egymástól megfelelő távolságra kell a földbe kerülniük. Az egymás hegyén-hátán növekvő zöldségek nem fognak bő termést hozni. Palántázás közben is ügyeljünk arra, hogy a növények ne kerüljenek túl mélyen a talajba, különben elrothadhatnak.

 5. A vízellátás biztosítása

Biztosítsa az egyenletes talajnedvességet, hogy a növények ne száradjanak ki, de kerülje a túlöntözést. Öntözzön bőségesen, majd hagyjon időt, hogy a talaj felszívja magába mielőtt újra öntözne. A rendszertelen locsolás a legtöbb zöldségfélénél alacsonyabb termést, egyes fajtáknál, mint az uborkánál és a salátánál, keserű ízt eredményez. A legjobb megoldást a beállítható időzítésű, csepegtető locsolórendszer beépítése jelenti.

6. A rendszeres tárgyázás

Az erőteljes növekedés fenntartása szinte minden zöldségfélénél elengedhetetlen. Legtöbbjüket legalább 4-6 hetente nitrogéntartalmú műtrágyával trágyázni kell. A túlságos trágyázás azonban kerülendő, mivel bizonyos növényeknél, különösen a paradicsomnál, terméscsökkenést okozhat.

7. Talajtakarás

A növények tövét takaró, 5-8 cm vastag szerves anyag (pl. mulcs) hűti a talajt, csökkenti a gyomosodást és megvéd a nedvesség-ingadozástól.

8. A gyomok távol tartása

A gyomok elszívják a zöldségünk elől a vizet, tápanyagot, tehát rontják a termésünket. Húzza ki a gazt kézzel, és gyakran kapáljon, hogy a lehető legkevesebb gyom maradjon.

9. Gyakori szüretelés

Sok zöldségféle, pl. a bab, cukkini, paprika és az uborka nem terem tovább, ha nem szedik elég gyakran. Érdemes a termést pár naponként begyűjteni.

10. Védekezzen a rovarkártevők ellen!  

Sok rovar legalább annyira élvezi a friss zöldséget, mint amennyire mi. Figyelje az esetleges kártételeket, és védje a növényeit a veteményesben engedélyezett szerekkel.